Életképek

Címlap

In memoriam dr. Fodor Istvánné

Dr. Fodor Istvánné (Sándor Anna)
(1942-2020)

1965-ben kezdett a Bányai Júlia Gimnáziumban friss diplomás kémia-fizika szakos tanárként, de főleg kémiát tanított. Nyugodt, kiegyensúlyozott egyéniségével, nagy szakmai tapasztalatával sok diákkal szerettette és értette meg a kémiát – komoly tudományos pályát befutott tanítványok sora igazolja elhivatott munkáját. Szakmai és pedagógiai munkáját többször ismerték el kitüntetéssel.
Anikó hat osztályt érettségiztetett osztályfőnökként, időnként nehéz pedagógiai helyzeteket oldott meg higgadtan, türelemmel, megértéssel. Ez a bölcsesség és empátia jellemezte őt kollégaként is, feszült helyzeteket enyhített könnyed, humoros, olykor ironikus megszólalásaival.
32 évet tanított a Bányaiban, innen vonult nyugdíjba 1997-ben. Hogy mit jelentett számára ez az iskola, arról így vallott búcsúzásakor, a számára utolsó tanévzáró értekezleten: „… nagyon szerettem tanítani, szerettem ezt a pályát, olyan sok örömet okozott nekem. Ezt az örömet más pályán nem találtam volna meg. A sors ajándéka, hogy itt, egy helyen tudtam 32 évet tanítani. Nagyon büszke vagyok erre a 32 évre, és arra, hogy bányais tanár lehettem.”
Kapcsolata az iskolával – bár más szerepben – nyugdíjba vonulása után is folyamatos maradt, gyermekei után unokái is iskolánkban érettségiztek.
Halálhíre mindenkit megdöbbentett, hiszen – bár tudtuk, hogy már közel negyedszázada nyugdíjas – megjelenésén, kedélyén alig látszott az idő múlása. Emlékét őrzik mindazok, akik ismerhették, tanítványai és kollégái lehettek.

     

Ön itt van: Kezdőlap In memoriam dr. Fodor Istvánné